„Musztarda i jej sekrety”

W każdą pierwszą sobotę sierpnia od 1991 roku z inicjatywy Barry’ego Levenson’a, kustosza musztardy obchodzony jest Światowy Dzień Musztardy.

Dla wielu z nas musztarda jest po prostu dodatkiem do mięs, wędlin czy pewnych dań i mało kto z nas wie jakie kryje w sobie wartości i potencjał zarówno smakowy jak i zdrowotny.

Musztarda to rodzaj przyprawy, której głównym składnikiem jest gorczyca. Rzymski pisarz, Pliniusz Starszy ucierał sproszkowane ziarna gorczycy z octem, dzięki czemu powstała gęsta masa. Podstawowa baza do naszej musztardy. Musztarda na ziemie polskie przywędrowała w czasie wojen napoleońskich. Na początku traktowano ja jako deser i spożywano  po daniu głównym, skąd zrodziło się powiedzenie ”Musztarda po obiedzie”.

Takich i innych ciekawostek o musztardzie dowiedzieliśmy się dziś w naszym ośrodku. Mieliśmy okazję wyprodukować dwa rodzaje domowej musztardy oraz wziąć udział w intrygującym konkursie na odgadnięcie smaku i nazwy poszczególnych gatunków musztard. Degustując dziewięć jej smaków uczestnicy mieli nie lada wyzwanie. Najwięcej prawidłowych nazw do musztard udało się przypasować pani Ewie Hul, która tym samym otrzymała pierwszą nagrodę. Kolejne miejsca zajęli : Krzysztof Zdunek oraz Damian Strzelczyk. Gratulujemy im odwagi oraz zdolności organoleptycznych!!!