1 czerwca obchodzimy dwa nietypowe święta: światowy dzień mleka oraz dzień bułki.
Mleko prawie na całym świecie stanowi ważny składnik codziennego jadłospisu. Mleko jest bogatym źródłem wielu witamin oraz składników odżywczych i mineralnych. Produkty mleczne zawierają witaminy z grupy B oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E. Do ważnych składników mineralnych należą potas, magnez, fosfor oraz cynk. Dlatego mleko oraz przetwory mleczne powinny być codziennie spożywane, zarówno przez dzieci jak i dorosłych. 2 szklanki mleka lub 30 g sera żółtego zaspokaja dziennie zapotrzebowanie organizmu na wapń. Wapń jest bardzo ważnym pierwiastkiem, który stanowi budulec kości, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie serca, płuc i innych narządów wewnętrznych. Wapń wraz z witaminą D zapobiegają pojawieniu się osteoporozy, która prowadzi do zwiększonej podatności na złamania. Mleko oprócz tego, że wpływa dobrze na nasz organizm, świetnie również smakuje.
Chociaż liczone są osobno, Dzień Mleka i Święto Bułki, to na pewno nie przypadek, że obchodzone są wspólnie. A co pasuje do mleka? Oczywiście świeża bułka. Może z masłem i dżemem?
Któż z nas nie pamięta zapachu ciepłego mleka i drożdżowych bułeczek serwowanych nam w dzieciństwie przez nasze mamy w sobotnie wieczory, po ciepłej kąpieli. Zamknijmy na chwilę oczy i poczuj ten zapach jeszcze raz, wspominając ciepło rodzinnego domu a zapach ciepłej chałki z kruszonką przygotowaną przez pracownię kulinarną i kubek mleka niech rozpieszczą wasze podniebienia.