„Życie jest jak jabłko: soczyste,
pełne zaskakujących smaków,
i czasem z niespodzianką”
Jesień bezsprzecznie kojarzy się z jabłkami i właśnie pod koniec września obchodzony jest Światowy Dzień Jabłka.
W rzeczywistości, te owoce dojrzewają, w zależności od odmiany, już od połowy lipca aż do późnej jesieni. Dobra wiadomość jest taka, że sezon na jabłka trwa właściwie przez cały rok. Jabłka, cechują się znakomitymi właściwościami przechowalniczymi. Dzięki temu zachowują najwyższe walory smakowe i odżywcze nawet do kolejnych zbiorów. Właśnie dlatego możemy cieszyć się dostępnością pysznych, świeżych i różnorodnych odmian przez cały rok. Jesienią warto też pamiętać o przetworach takich jak musy, dżemy, kompoty, przeciery lub soki.
Jabłka są dobrym źródłem błonnika, który pomaga naszej wątrobie w naturalnym oczyszczaniu organizmu. Dodatkowo, jabłka zawierają duże ilości przeciwutleniaczy, które są niezbędne do ochrony wątroby przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi.
Pamiętajmy, że polskie jabłka spełniają najbardziej rygorystyczne normy jakości, a polscy sadownicy to grupa producentów o najwyższych standardach. Dlatego na skórkach polskich jabłek nie znajdziemy szkodliwych substancji wynikających ze sposobu uprawy lub przechowywania. Oczywiście należy pamiętać, że każdy owoc przed spożyciem trzeba umyć i… cieszyć się jego smakiem oraz wartościami zdrowotnymi!
Z okazji tego święta przygotowaliśmy dla naszych uczestników bardzo wyjątkowe przedpołudnie. Na jakiś czas zamienili się oni w uczniów Szkoły Jabłka, w której zasiadając w klasowych ławkach mieli do wykonania pewne zadania, za które jak to w prawdziwej szkole otrzymywali plusy. Na każdą klasę ( pracownię) czekało pięć zadań: ułożenie puzzli przedstawiających jabłka, wypełnienie tabelki, wycięcie w jabłku najpiękniejszego wzoru, strzał z łuku do jabłka oraz obranie jabłka tak aby powstała najdłuższa obierka. Zbieranie plusów okazało się nie lada wyzwaniem. Najwięcej, bo aż 6,5 zdobyła pracownia muzyczna za co otrzymała gromkie brawa. Wszyscy „ uczniowie” w nagrodę otrzymali zdrowy sok ze świeżo wyciskanych jabłek, który smakował wyjątkowo po takim wysiłku umysłowym i fizycznym.