Dzisiaj w naszym Ośrodku rozpoczęliśmy z uczestnikami kulinarne podróże po regionach Polski, aby przybliżyć uczestnikom przepisy charakterystyczne dla danych miejsc. Jako, że mieszkamy na Warmii i ten region jest nam najbliższy, postanowiliśmy zacząć właśnie od niego.
Zmieniają się czasy i ludzie, co widać szczególnie na ziemi takiej jak Warmia, gdzie od wieków mieszały się różne grupy etniczne, a więc i obyczaje, także kulinarne, ponieważ po II wojnie światowej nastąpił napływ osadników z różnych regionów Polski. Jednak mimo wszystko zachowały się przepisy przekazywane z dziada pradziada, kojarzone tylko z Warmią.
Postanowiliśmy przygotować pełne menu obiadowe i wybór padł na kartoflankę, plince z pomoćką a na deser kuch warmiński. Nasi uczestnicy zostali podzieleni na grupy i brali czynny udział w każdym etapie przygotowań. W międzyczasie były przedstawiane ciekawostki dotyczące kuchni Warmii. Wspólną pracę umilały nam warmińskie pieśni i piosenki regionalnych wykonawców.