Światowy Dzień Jaja, czyli World Egg Day obchodzony jest co roku w drugi piątek października. Został ustanowiony przez międzynarodową komisję ds. Jaj w 1996 roku aby zwrócić uwagę na wartość odżywczą jaj i ich rolę w zdrowej diecie. Jest to okazja do promowania różnorodnych sposobów ich przygotowywania i korzyści zdrowotnych takich jak: wysokiej jakości białko oraz bogactwo witamin i minerałów.
W naszym ośrodku w ramach tego dnia przygotowaliśmy zajęcia, które zostały zrealizowane zarówno teoretycznie jak i praktycznie. W części teoretycznej uczestnicy dowiedzieli się w jaki sposób powstaje jajko, jakie są jego składniki mineralne, wartości odżywcze oraz korzyści płynące z ich spożywania. Równie istotnym elementem wykładu było poruszenie kwestii świadomych zakupów. Podopieczni dowiedzieli się co oznacza 11-znakowy kod na jajku, na jakie szczegóły zwracać uwagę podczas zakupów. W ramach ciekawostki uczestnicy wysłuchali opowiadania o jajku kolumba, a przy okazji poznali znaczenie tego stwierdzenia.
W części praktycznej, uczestnicy podzieleni na 6 grup wylosowali przepis na sałatkę jajeczną. Z przygotowanych wcześniej półproduktów mieli za zadanie zgodnie z przepisem wybrać odpowiednie składniki, przybory kuchenne i środki higieny pracy, a następnie pod nadzorem pracowników stworzyć przepyszną sałatkę. Po skończonej pracy, każda z grup prezentowała swoją sałatkę i opowiadała o przepisie i procesie przygotowania. Po degustacji, każdy uczestnik podzielił się swoimi wrażeniami na temat swojej sałatki oraz sałatek z innych grup.