We wrześniu w obiedzie z serii ,,Magia Warzyw”, głównym składnikiem był szpinak. Uczestnicy z pracowni plastycznej włożyli dużo starań i serca
w przygotowanie dzisiejszego obiadu z tym składnikiem. Zaserwowano pierś
z kurczaka ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, czosnkiem i ryż z sosem beszamel oraz sałatkę ze szpinakiem, pomidorem malinowym i mozzarellą. Szpinak zawiera wiele cennych składników odżywczych – witamin i soli mineralnych oraz beta-karoten i luteiny, które są silnymi przeciwutleniaczami. Liście szpinaku są bogate szczególnie w witaminę C, żelazo, potas, magnez i kwas foliowy.
Dzięki przeciwutleniaczom zawartym w liściach szpinaku warzywo to jest polecane jako dobra ochrona przed chorobami nowotworowymi i miażdżycą. Szpinak można jeść na surowo albo po obróbce termicznej – nie traci on wiele ze swoich cennych właściwości także, kiedy podawany jest na gorąco.
Szpinak zawiera też witaminy A, E, B6 oraz K. Witamina K pełni ważną funkcję w procesach krzepnięcia krwi, witaminy z grupy B obniżają „zły” cholesterol, zaś witaminy A i E opóźniają procesy starzenia się organizmu.











