Owsianka

O owsiance piszemy dziś nie bez powodu, w ubiegły czwartek, 10 października obchodzony był Światowy Dzień Owsianki. Ustanowiony został równo 10 lat temu przez szkocką organizację charytatywną Mary’s Meals.

Owsianka to nie tylko wybór z wodą, czy z mlekiem, przecież może być też z jogurtem, czy kefirem. Z owsianki można zrobić nawet jabłecznik! Owsianka to nie tylko pożywienie, to także lekarstwo. Była już w epoce brązu, w średniowieczu się nią zajadano. Dawała siłę brytyjskim górnikom i długowieczność ludom Mongolii. O owsiance mówiono, że „czyni ludzi z żelaza”. Stanowi idealny posiłek i dla rolnika, i dla sportowca. Nie tylko zaspokoi apetyt i doda energii, ale wpływa korzystnie na serce, jest źródłem przeciwutleniaczy i pomaga łagodzić objawy cukrzycy. Owsianka pozwala zachować spokój, koi nerwy i pomaga walczyć ze stresem. Zawiera magnez, witaminę B1 oraz kwas pantotenowy.

W dniu dzisiejszym przyrządziliśmy smakowity deser n bazie owsianki, jogurtu i owoców.

Życzymy smacznego