- 4 kwietnia obchodzimy Dzień Marchewki. To niepozorne warzywo ma wiele cennych właściwości, a przy tym mało kalorii. Jedzenie marchwi w różnych postaciach wspiera funkcjonowanie organizmu i chroni przed wieloma chorobami.
- Światowy Dzień Zdrowia obchodzony jest co roku 7 kwietnia, w rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia. Głównym przesłaniem tego święta jest zwrócenie uwagi na najważniejsze problemy zdrowotne dotyczące społeczeństw na całym świecie.
Dziś spotkaliśmy się na sali, aby wziąć udział w pogadance, w pierwszej kolejności wysłuchaliśmy informacji na temat zdrowia ; o pozytywnych i negatywnych czynnikach wpływających na zdrowie, o naturalnych antybiotykach takich jak: imbir, tymianek lub czosnek. Dostaliśmy także kilkanaście wskazówek, które poprawią nasze zdrowie. Przeanalizowaliśmy także piramidę zdrowego żywienia. Następnie wyciągnęliśmy wnioski i podyskutowaliśmy na ten temat.
Druga część wykładu dotyczyła marchewki. Usłyszeliśmy dużo ciekawych informacji o wartościach odżywczych i zastosowaniu marchwi. Obejrzeliśmy także krótki materiał o kartokach.
Cieszymy się z kolejnego wspólnego spotkania i mamy nadzieje, że pozostawi ono po sobie miłe wspomnienia! 🙂