W piękny słoneczny dzień, przed południem, poszliśmy zbierać mniszka lekarskiego
Kwiaty mniszka lekarskiego najlepiej zbierać w maju, ponieważ wtedy są najbardziej dojrzałe i nie maja charakterystycznego posmaku goryczy. Należy zbierać je w słoneczny dzień, koniecznie przed południem, kiedy kwiat jest najbardziej otwarty. Zebrane o tej porze dnia płatki mają najwięcej smaku i aromatu. Zebraliśmy 7000 kwiatów, z których powstanie pyszny miód. Mniszek lekarski chroni wątrobę i zabija komórki rakowe, obniża poziom cholesterolu, jest naturalnym lekiem odchudzającym, chroni oczy, wzmacnia kości, łagodzi ból gardła oraz zwalcza przeziębienie. Polecany przepis na syrop z mniszka lekarskiego:
- 500 główek kwiatków w pełni kwitnienia
- 1 litr zimnej wody
- cytryna
- 1kg cukru
Przygotowanie:
Zebrane kwiaty rozłożyć na białej tkaninie aby wyszły robaczki, następnie zalać wodą i gotować 15 min. dodając pod koniec gotowania pokrojoną w plastry cytrynę. Odstawić do następnego dnia. Następnego dnia odcedzić i wycisnąć, a do otrzymanego soku wsypać cukier i gotować 1,5 – 2 godziny. Gorący syrop wlać do słoiczków, zamknąć i odstawić. Tak przyrządzony specyfik poczeka w naszej spiżarni na chłodne jesienne i zimowe dni, w których raczyć się będziemy gorącą herbatą.