Falafel to smażone kulki lub kotleciki z ciecierzycy bądź bobu z przyprawami. W krajach arabskich jest to bardzo popularna potrawa – na Bliskim Wschodzie w wersji z ciecierzycy, natomiast w Egipcie w mieszanej. Falafel najczęściej podawany jest w picie, z warzywami oraz sosem, często na bazie tahini. Uważany jest za narodowe danie Egiptu, skąd najprawdopodobniej pochodzi. Potrawa zdobyła popularność jako fast food w wielu krajach europejskich oraz w Stanach Zjednoczonych. Często podawana jest w barach serwujących kebab. Falafel stanowi bogate źródło białka i jest ceniony w kuchni wegetariańskiej oraz wegańskiej.
Dzisiejszego dnia i my poznaliśmy to nowe i jak się okazało przepyszne danie! W każdej pracowni została przekazana wiedza na temat tej potrawy, uczestnicy mogli dowiedzieć się najważniejszych informacji o falafelu, jego pochodzeniu, itp.
Panie w naszej pracowni kulinarnej przygotowały przepyszny obiad z Falafelem, który uczestnicy mieli okazje posmakować oraz spróbować coś innego, bardziej egzotycznego od dań tradycyjnych kuchni polskiej.