Z cyklu kulinarne podróże po Polsce zatrzymaliśmy się na Warmii, przepięknej krainie leżącej w północno wschodniej części Polski. Kuchnia warmińska charakteryzuje się prostymi daniami. Otaczające lasy, jeziora same podsuwały składniki do dań. Ryby, grzyby, jagody, drób, który hodowano we własnych zagrodach.
Dziś w naszej pracowni przygotowaliśmy tradycyjne danie kuchni warmińskiej „Dzyndzałki z pomoćką” i „zasmażana czerwona kapusta”. Dla urozmaicenia naszej podróży przygotowaliśmy konkurs z nagrodami, którymi były „Przepiśniki Warmińskie” wydane prze Koło Gospodyń Wiejskich „Nowalijki” z Nowej Wsi. Uczestnicy mieli odgadnąć jak się mówiło dawną gwarą poszczególne słowa: szklanka – glaska, wino – zino, słoik – wek, okrasa – pomoćka, ciasto – kucha.
Mistrzynią okazała się Pani Renata, która doskonale pamięta gwarę warmińską, ponieważ mieszka tuż przy granicy Warmii i Mazur. Dopełnieniem dzisiejszego dnia był występ artystyczny przygotowany przez pracownię muzyczną z piosenką „Pofajdok”.
Z niecierpliwością czekamy na kolejny przystanek…
Do zobaczenia