Kontynuując kulinarne podróże skupiliśmy tym razem swoją uwagę na kolorze niebieskim.
Niebieski to kolor natury, wody i nieba – rzadko występuje on w owocach i warzywach. Jest to zimny i powolny kolor w porównaniu z jego przeciwieństwem kolorem czerwonym oznaczającym ciepło, ogień i intensywność.
Ciemniejsze odcienie niebieskiego oznaczają zaufanie, godność, inteligencje jasne odcienie natomiast oznaczają czystość, niezawodność, chłód, pokój, nieskończoność
W kulinarnym aspekcie kolor ten jest zarówno pożądany jak i niepożądany. Dlaczego?- zwyczajnie obniża apetyt. Nie bez znaczenia pozostaje tutaj sama przyroda – kolor ten w jedzeniu nie występuje prawie wcale. Jagody, borówki… i na tym lista chyba się kończy. A zatem jeżeli budujecie identyfikację wizualną dla restauracji, niebieski nie będzie dobrym pomysłem, natomiast jeśli jesteście na diecie, śmiało użyjcie niebieskich talerzy. Naukowcy twierdzą, że już tylko niewielkie niebieskie atrybuty na stole, takie jak serwetka bądź solniczka sprawą, że zjemy mniej.
W naszej pracowni kulinarnej kolor niebieski pojawił się w słodkiej formie. Niebieska galaretka doskonale uzupełniła puszysty biszkopt z owocami, który pojawił się na talerzu w towarzystwie niebieskiej, uśmiechniętej jagody. Całość pięknie komponowała się z niebieskimi częściami garderoby uczestników, którzy z wielkim zaangażowaniem dobierali tego dnia swoją garderobę. W każdej pracowni powstawały tego dnia piękne arcydzieła. Jedni kolorowali obrazki, drudzy natomiast tworzyli wspólne plakaty, w których oczywiście kolorem przewodnim był niebieski.