Różowy podobnie jak czerwony kojarzony jest z miłością, jest to jedno z głównych skojarzeń związanych z tym kolorem razem z kobiecością. Jednak czerwony kojarzy się bardziej z namiętnością, a różowy reprezentuje bardziej czuły i delikatny rodzaj miłości. Jest to miłość romantyczna związana z bliskością drugiej osoby. Należy jednak pamiętać, że podobnie jak w przypadku pozostałych kolorów jego znaczenie i to, co oznacza, zmienia się w zależności od danego odcienia i od barw towarzyszących. Na przykład jasne odcienie różu, szczególnie w połączeniu z kolorem białym symbolizują niewinność. Z kolei jaskrawy róż podobnie jak ostra czerwień wiązany z pasją i pożądaniem.
Zdecydowanie jest to kolor radosny i wesoły. Te skojarzenia są wyraźnie widoczne w wyrażeniu „patrzeć przez różowe okulary„. Jest ono używane w stosunku do osób optymistycznie nastawionych do świata, niemartwiących się problemami i myślących pozytywnie. Z tego powodu czasami jest również kojarzony z przesadną beztroską i ignorowaniem negatywnych stron rzeczywistości.
W Japonii jest on utożsamiany z bardzo ważnym w tym kraju symbolem, jakim są kwitnące wiśnie. Kwiaty tych drzew mają bowiem taki kolor. Różowy jest tutaj łączony z życiem i dobrym zdrowiem.
W Indiach jest to kolor utożsamiany z Ganeshą jednym z najważniejszych bóstw w mitologii hinduskiej. Jest on patronem mądrości i sprytu, a jego postać często jest ukazywana podczas siedzenia na różowym kwiecie lotosu.
W pracowni kulinarnej kolor różowy na naszych talerzach pojawił się w formie dania składającego się z chłodnika po litewsku z dodatkiem tłuczonych ziemniaczków z przysmażaną cebulką. Tak wspólnie przygotowany posiłek bardzo nam wszystkim smakował. Poniżej podajemy przepis na chłodnik po litewsku:
- 1 pęczek botwinkoi
- 500 ml rosołu z bulionu
- 400 g. kefiru
- 400 g. śmietany 18% (gęstej)
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 ogórki gruntowe
- 1/2 ząbku czosnku
- 1 łyżeczka octu
SMACZNEGO

