Udział w treningach kulinarnych pozwala uczestnikom nabywać nowe i podtrzymywać dotychczasowo zdobyte umiejętności radzenia sobie z prowadzeniem gospodarstwa domowego. Zajęcia prowadzone są codziennie od nakrywania stołów, przygotowywania śniadania, sprzątania, aby nabyć nawyk utrzymywania czystości podczas i po przyrządzeniu posiłku oraz ugotowania pełnowartościowego obiadu z zachowaniem zasad prawidłowego odżywiania się. Podczas wykonywania tych czynności uczestnicy zdobywają umiejętności obsługi sprzętu AGD, obróbki mięsa i warzyw, przygotowania zdrowego i pożywnego posiłku.
Pracownia kulinarna oferuję również możliwość uczestnictwa w treningu budżetowym podczas, którego razem z terapeutą wyruszają na zakupy, samodzielnie wybrają produkty potrzebne do przygotowania potraw. Uczą się w ten sposób gospodarowania swoimi finansami , orientacji w wydatkach, w cenach towarów i sposobie zagospodarowania środków finansowych.