Arbuz zwyczajny to gatunek rośliny z rodziny dyniowatych. Pochodzi z Afryki Południowej, gdzie nadal rośnie dziko. W arbuzie znajduje się wiele składników odżywczych, zawiera witaminę C, witaminę A oraz inne składniki odżywcze. Ten owoc zawiera dużą ilość wody, z tego powodu często zalecany jest do nawodnienia organizmu. Pomaga szybko ugasić pragnienie i utrzymać prawidłową temperaturę ciała, szczególnie w okresach upałów.
Arbuz ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, pozytywnie działa na serce, regeneruje mięśnie, chroni przed astmą, ma pozytywny wpływ na kondycję skóry i włosów, pomaga utrzymać prawidłową masę ciała.
Dużą zagwozdką są pestki arbuza. Czy powinno się je jeść czy nie? Otóż pestki arbuza dostarczają znaczącą ilość magnezu i zawierają więcej białka niż migdały więc jak się okazuje nie są takie złe.
W naszym ośrodku świętowaliśmy dzień arbuza poprzez ubiór w jego kolorach, a także każda pracownia miała za zadanie wykonać i ozdobić arbuza z tekturki. Wszystkie grupy otrzymały potrzebne materiały do wykonania pracy plastycznej i zrobiły przepiękne dzieła. Pracownia kulinarna przygotowała przepyszną sałatkę z arbuza.
Przepis na sałatkę z arbuzem:
Składniki:
- sałata lodowa,
- ser feta
- arbuz,
- podprażone ziarna słonecznika,
- sos winegret
Wykonanie:
Wszystkie składniki drobno pokroić, wymieszać, posypać ziarnami słonecznika i polać sosem winegret. Smacznego!