Dzień Grilla

Maj to piękny miesiąc, kojarzący się ze słońcem, ciepłem, naturą, która bujnie rusza do życia. Cieszymy się przebywaniem na świeżym powietrzu i staramy się organizować  różne atrakcje by czerpać z natury jak najwięcej. Najlepszą do tego okazją jest zorganizowanie grilla i właśnie w miesiącu maju od jakiegoś czasu obchodzony jest Dzień Grilla.

Grillowanie, to obok piłki nożnej i tenisa, ulubiony sport narodowy Polaków. I chociaż grill węglowy wciąż pozostaje najbardziej popularny wśród miłośników tego rodzaju potraw, coraz większym zainteresowaniem cieszą się potrawy przyrządzane po prostu na grillowanych patelniach lub w piekarnikach z funkcją grillowania. Tego rodzaju grill może stanowić zdrowszą i łatwiejszą alternatywę dla tradycyjnego grilla albo gdy pogoda w majówkę kompletnie nie dopisuje a wiadomo przecież, że dzień święty trzeba święcić.

Grill kojarzy się najczęściej z ociekającymi tłuszczem mięsnymi potrawami. Aczkolwiek to tylko stereotypy, a fani grilla nie muszą wcale rezygnować ze swoich upodobań, jeśli chcą przejść na dietę i praktykować zdrowy tryb życia. Potrawy z grilla mogą być również w wersji fit oraz wegetariańskiej. Jak to się mówi – dla chcącego nic trudnego.

Grillować można w zasadzie wszystko – istne „sky is the limit”. Aby zrobić zdrowego grilla, powinniśmy zaopatrzyć się w świeże i dobrej jakości produkty. Dietetyczne dania z grilla to np. grillowane warzywa, ryby lub nietłuste mięsa. Marynaty i przyprawy najlepiej przygotowywać własnoręcznie, unikając gotowych mieszanek przeznaczonych na grilla. Przygotowując marynatę warto dodać do niej zioła, które mają działanie przeciwutleniające. Ponadto zmniejszy to działanie szkodliwych związków wydzielających się podczas obróbki termicznej. Ponadto należy unikać przypiekania potraw. Do grillowania najlepiej stosować specjalnie do tego przeznaczone tacki i folie, które zabezpieczą potrawy przed ogniem.

Na naszym grillu pojawiły tradycyjne kiełbaski oraz karkówka, którym na talerzu towarzyszyła zdrowa surówka z kapusty i jabłuszka. Lodowy deser z bitą śmietaną stanowił idealne dopełnienie całości i dał nam siły do biesiadowania, śpiewania i różnych sportowych aktywności takich jak: strzelanie z łuku, gra z piłkę siatkową czy zabawa z hula hop.

Dzisiejszego dnia udało się wszystkim naładować nie tylko sporą dawką witaminy D ale również wyśmienitym humorem i samopoczuciem.