Dzisiejszego dnia obchodziliśmy dzień kuchni mazurskiej. Z tej okazji w pracowni kulinarnej przygotowane zostało danie z pysznymi kartaczami. Przed degustacją dania kuchni mazurskiej zaśpiewaliśmy piosenkę „Hej Mazury”.
Kuchnia mazurska ma swoje korzenie w kuchni polskiej, niemieckiej oraz litewskiej, dlatego proste kompozycje mazurskich potraw nieraz mogą zadziwić turystów z innego regionu Polski.
Dania regionalne Mazur bazują na ziemniakach, jajkach i oczywiście rybach, choć w niektórych potrawach także wykorzystuje się tradycyjnie mięso. Regionalne potrawy zachwycają niepowtarzalnym smakiem, który jednocześnie jest swojski i domowy, a który w łatwy i szybki sposób można odtworzyć po powrocie z wakacji już w domu.
Kartacze to potrawa typowo regionalna, popularna na Suwalszczyźnie i Podlasiu. Kartacze znane są również na Litwie pod nazwą cepeliny. Większość potraw pochodzenia wiejskiego powinna być tania w przygotowaniu i sycąca, takie właśnie są Kartacze, przede wszystkim jednak są bardzo smaczne.
Kartacze mazurskie powstają z masy ziemniaczanej (podobnie jak pyzy ziemniaczane), jednak mają charakterystyczny wydłużony kształt. Mogą być faszerowane grzybami, kapustą lub mięsem mielonym.