Kuchnia Wielkopolska
Kolejna odsłona kulinarnego regionu Polski, przeniosła nas w rejon Wielkopolski J
Dziś uczestnicy mogli wysłuchać wielu ciekawych informacji o tamtejszej kuchni i nie tylko… Poza prostymi przepisami na łatwe i niedrogie potrawy oraz prezentacją tradycyjnych strojów, nasi podopieczni poprawili sobie nastrój oglądając z zaciekawieniem krótki filmik prezentujący gwarę wielkopolską. Słowo, które spodobało im się najbardziej to ĆMIK czyli papieros i do końca dnia wzajemnie „ zapraszali” się na ćmika.
Podczas wspólnych zajęć przygotowaliśmy na obiad pyry z gzikiem, jednak w nieco zmodyfikowanej przez nas wersji. Ziemniaki w mundurkach upiekliśmy z ziołowym masełkiem, zamiast ugotować je tradycyjnie w wodzie. Dodatkiem do ziemniaków był tzw. gzik czyli sos ze śmietany, twarogu, cebuli oraz zieleniny, doprawiony solą i pieprzem. Ta prosta potrawa podbiła podniebienia naszych uczestników, a przepis na jej przygotowanie „rozszedł” się jak świeże bułeczki.
W podsumowaniu dzisiejszego dnia nie zapominamy o najbardziej znanych słodkościach czyli rogalach świętomarcińskich, które nadziewane są wyborną masą z białego maku i orzechów. Dostępne są cały rok, jednak najbardziej smakują w okolicy 11 listopada czyli w Dzień Świętego Marcina.
Nasi uczestnicy nasycili się pysznym obiadem, ale na myśl o rogalach niejednemu pociekła ślinka, więc z niecierpliwością czekają na listopad






























