Dzień pełen kolorów i smaków.

Z okazji zbliżającego się Dnia Dyni zorganizowaliśmy dla naszych uczestników szereg atrakcji. Pierwszym wyzwaniem dla każdej z pracowni było wykonanie dyni w różnych odsłonach wykorzystując w tym celu różne naturalne materiały. Recykling to bardzo popularna w naszym ośrodku technika przetwarzania odpadów i dlatego właśnie na stołach pojawiły się wytłaczanki, kartony, papier i nie tylko. W każdej pracowni wszyscy uczestnicy zaangażowali się w wykonanie pracy, w wyniku czego powstały bardzo oryginalne i wyjątkowe dynie. Małe, duże, stojące i wiszące dekoracje w kolejnym etapie świętowania Dnia Dyni ozdobiły komody, sufit, ściany, okna, parapety i stoły. Nawet wchodzących do domu witał witacz z dorodną dynią wypaloną na desce. Kolejną atrakcją była degustacja wyrobów z tego zacnego warzywa. Na naszych uczestników w porze obiadu czekały tematycznie nakryte stoły, przy których mogli oni spróbować marynowanej dyni na słodko, konfitury z dyni, jabłka i imbiru oraz aromatycznej i rozgrzewającej zupy dyniowej podanej z chipsem z boczku oraz zarumienioną grzanką z ziołowym masłem. Nasi uczestnicy mieli również możliwość wysłuchania wielu ciekawych informacji na temat dyni, która jak się okazuje, kryje w sobie wiele niespodzianek i jest niezwykle cennym choć czasem mało docenianym warzywem.

Dopełnieniem dzisiejszego dyniowego dnia była możliwość skosztowania dania z serii „ Zaskocz mnie”. Tym razem był to kotlet mielony w nowej odsłonie. W jego skład weszła soczysta cukinia, która również jest odmianą dyni a dokładnie – dynią letnią. Ta pachnąca, zielona i co najważniejsze niskokaloryczna roślina  jest szeroko wykorzystywana w naszym jadłospisie jednak w takiej wersji nikt z nas jeszcze jej nie kosztował. Kotlety mielone z jej dodatkiem oraz zeszklonej na maśle cebuli i czosnku okazały się prawdziwą furorą. Nie tylko aromatyczne i pożywne ale również soczyste i pełne zaskakujących smaków. Polecamy je wszystkim, zarówno smakoszom mięsa jak i tym ,którzy stawiają na posiłki lżejsze i  bardziej urozmaicone.