Dzień Piekarza i Cukiernika

15 marzec to dzień Piekarzy i Cukierników,  jest to także dzień kiedy swoje święto obchodzi św. Klemens, patron osób pracujących w tym zawodzie. Żeby dobrze wykonywać tę profesję trzeba mieć przede wszystkim serce do wypieków, chęć do pracy, wielką pasję i wyobraźnię. Prawdziwy mistrz piekarstwa i cukiernictwa to nie tylko dobrze wyszkolony rzemieślnik ale przede wszystkim artysta. Sztuką jest bowiem odpowiednie dobranie składników i proporcji by efekt końcowy zadowalał wyglądem i smakiem.
W naszym ośrodku obchodziliśmy ten dzień 18 i 25 marca, wszyscy przybyli uczestnicy zebrali się w jadalni, przystrojeni w rękawice, pod nadzorem terapeutów zgodnie z recepturą przygotowali ciasto na słodkie drożdżowe rogaliki, część osób wałkowało przygotowane już ciasto, część zwijało rogale a jeszcze inne osoby uczestniczyły przy wypieku. Gotowe rogaliki ułożyliśmy wspólnie na tacach i poczęstowaliśmy wszystkich wspaniałymi wypiekami.