Od 2013 roku, z inicjatywy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”, 25 sierpnia, obchodzony jest Dzień polskiej Żywności. Celem tego święta jest promowanie rodzimych artykułów spożywczych i ich wytwórców. Chcąc zachęcić uczestników do świadomego wyboru polskich, wysokowartościowych produktów, pracownia kulinarna przygotowała ulotki, dzięki którym, z łatwością będą mogli odnaleźć krajowe, zdrowe artykuły spożywcze na sklepowych półkach.Uczestnicy uczyli się symboli i oznaczeń polskich produktów, produktów eko oraz znaków, które widnieją na unikalnych, wyjątkowych ze względu na pochodzenie i wieloletnią tradycję wyrobów. Nie bez powodu na Dzień Polskiej Żywności wybrano końcową datę sierpnia. Jest to czas zbiorów, a z nim również kojarzą się dożynki. Święto plonów również dziś zostało przybliżone uczestnikom. Musieli oni rozwiązać quiz dotyczący dożynek, a za poprawne rozwiązanie, drużyny dostawały punkty, którymi były ziemniaki. Uczestnicy odgadywali zagadki dotyczące warzyw i owoców oraz czytali wiersz Jana Brzechwy „Na straganie”. Pracowali z tekstem i zdobywali kolejne ziemniaki. Ciekawie i mile spędzony czas uwieńczyliśmy śliwkową ucztą i zdrowym, polskim mielonym z ziemniaczkami i buraczkami. Pyszny dzień za nami 🙂