Dzień pomarańczowy

Pomarańczowy wpływa pozytywnie na nastrój, motywuje do działania oraz dodaje energii. Warzywa i owoce w tym kolorze korzystnie wpływają na wygląd włosów, skóry i paznokci. Sięgajmy zatem po bataty, marchew, pomarańcze, kurkumę i suszone morele, które są mają wysoką zawartość witaminy C i A, a także są cennym źródłem wapnia i potasu. Suszone morele są również cennym źródłem fosforu, żelaza i miedzi, dzięki czemu jedząc je dbamy o dobry stan naszych kości i zębów, a także wspomagamy działanie naszego układu nerwowego i metabolizm energetyczny.

Kolor żółty i pomarańczowy wzmacniają śledzionę, żołądek i utrzymują równowagę organizmu.

Kolor pomarańczowy to ciepły kolor, który mózg przetwarza dłużej niż kolory zimne. Jest on jednak bardziej neutralny od czerwonego, więc efekt pobudzenia nie jest aż tak duży i przytłaczający. Jednocześnie kolor pomarańczowy kojarzy się z witalnością i świeżością. Wynika to z powiązania koloru pomarańczowego z owocem – pomarańczą. Nieświadomie pomarańczowy kojarzymy również z życzliwością i ciepłem.