Dzień salami

W piątek w Naszym Domu obchodziliśmy „Dzień Salami”.

Salami to prawdopodobnie jedna z najbardziej rozpoznawalnych wędlin. Występuje w przeróżnych regionach świata, ale włoskie salami uznawane są za najlepsze na świecie. Historia salami i innych wędlin ma we Włoszech starożytne korzenie. Istnieją dowody, że sposoby ich produkcji znane były w czasach, gdy na tych ziemiach przebywali Etruskowie. Udowodniono też, że praktyki konserwowania mięsa solą sięgają starożytnego Egiptu i Grecji, a nazwa salami prawdopodobnie pochodzi od staro łacińskiej nazwy procesu solenia.

Podstawowym składnikiem salami jest zmielona mieszanka chudego mięsa i tłuszczu. Najczęściej stosowanym mięsem do wyrobu salami jest wieprzowina, ale niektóre odmiany przygotowywane są również z koniny, jagnięciny, koźlin, wołowiny, a nawet z mięsa gęsi i kaczek, czy dziczyzny. Często przy wyrobie salami stosowana jest też mieszanka różnych mięs (najczęściej dwóch).
Następnym ważnym składnikiem dodawanym do salami jest oczywiście sól, zmieszana z mniej lub bardziej znanymi dodatkami i przyprawami, takimi jak biały lub czarny pieprz w ziarnach lub grubych kawałkach, drobno krojony czosnek, papryczka chili, nasiona kopru włoskiego, a nawet białe lub czerwone wino.
Rodzaje włoskiego salami:
  • Salami Toscano
  • Salami Milano
  • Salami Napoli Piccante
  • Finocchiona IGP
  • Salami Spianata
  • Salami Sopressa Veneta
  • Salami Nostrano

Istnieją pewne cechy wspólne decydujące o tym czy salami jest dobrej jakości. Na początku upewnij się, czy jelito jest naturalne, ma estetyczny wygląd i jest pozbawione plam. Uważaj na wędliny, które są zbyt ciemne i mają tendencję do żółknięcia. Zapach salami powinien być świeży, intensywny, a lekko kwaśny świadczy o tym, że wędlina może nie być zbyt świeża.

A teraz czas na degustację!

Pracownia kulinarna przygotowała Pizzę z salami – była przepyszna. Kolejne pracownie zaprezentowały swoje rysunki i wierszyki.