11 stycznia, według kalendarz świąt nietypowych, obchodzony jest Dzień Wegetarian. Z tej okazji, w naszym ośrodku, zorganizowaliśmy „spotkanie z dietą WEGE”. Rozpoczęliśmy od przygotowania produktów na obiad wegetariański. W menu znalazł się gulasz warzywny z fasolą, która ze względu na dużą zawartość białka zastąpiła nam mięso, kasza gryczana oraz surówka ze świeżych, kolorowych warzyw z czosnkiem i sosem śmietankowo-majonezowym. Wszyscy uczestnicy kroili, szatkowali i tarkowali warzywa. Następnie uczestnicy dowiedzieli się co to jest wegetarianizm, gdzie powstał i z jakich powodów ludzie przechodzą na dietę wegetariańską. A są to nie tylko powody etyczne, ale także moralne, ekologiczne, religijne i ekonomiczne. Chętni uczestnicy wzięli również udział w zabawie. Z zakrytymi oczami odgadywali smaki różnych warzyw i owoców a w nagrodę otrzymali zdrowe marchewki 🙂 Głównym celem dzisiejszych zajęć było wdrożenie zdrowego stylu życia i chociaż nie wszyscy przejdziemy na dietę wegetariańską to będziemy pamiętali o tym, że dieta bogata w warzywa i owoce jest zdrowa, lekkostrawna, pełna koloru, smaku i witamin. Życzymy wszystkim zdrowia!