W tym roku kalendarzowym pracownia kulinarna co miesiąc będzie odsłaniała kulinarne tajniki potraw zaczynających się na pierwszą literę następujących po sobie miesięcy. I tak w tym miesiącu zajęliśmy się literką „S”. Jest wiele produktów spożywczych oraz dań zaczynających się na tę właśnie literę jednak trudno było wybrać ten idealny posiłek, który chcielibyśmy skosztować właśnie tego dnia. Nasi uczestnicy zdecydowali że wybranym daniem tego miesiąca będzie „Smaczny schabowy sypnięty serem” .
Równocześnie gdy w pracowni kulinarnej powstawało owo danie, inne pracownie też nie próżnowały. Wszyscy bowiem mieli do wykonania dwa zadania. Pierwsze polegało na ozdobieniu tekturowej litery „S” dowolną techniką, jednak na tyle kreatywną by wyróżniała się i oddawała charakter poszczególnych pracowni. Drugie zadanie wymagało mniej zdolności artystycznych a więcej wiedzy i polegało na uzupełnieniu tabeli w stylu „Państwa – miasta” jak największą ilością wyrazów dla poszczególnych kategorii. I tak : należało wypisać państwa na literkę „S”. polskie miasta, zwierzęta, dania czy produkty, kolory, owoce/ warzywa oraz przedmioty na tę właśnie literę. Nie można było korzystać z telefonów oraz podpowiedzi innych osób. Wypełnianiu tego zadania towarzyszyło wiele emocji i trzeba przyznać, że wiele osób wykazało się wyjątkową wiedzą. Zaowocowało to otrzymaniem przez wszystkich uczestników upominków, które będą im służyły w codziennym życiu.
Dodatkową atrakcją tego dnia było ubranie się w kolorze na literę „S”. Królowały szarości, srebra, kolor stalowy, szkarłatny oraz wyróżniający się na tle innych seledynowy, którego właścicielka – Pani Bożenna otrzymała gromkie brawa.
Dzisiejszy dzień był bardzo udany również ze względu na to, że przed naszym ośrodkiem powstała wyjątkowa rodzinka śnieżnych postaci ulepionych wspólnie z uczestnikami. Trzy olbrzymie bałwany będą nas witać i żegnać każdego dnia, do momentu gdy nie rozpuszczą go ciepłe promienie styczniowego słoneczka.