kulinarnych podróży ciąg dalszy

W ramach cyklicznych, comiesięcznych spotkań kulinarno-podróżniczych, w tym miesiącu odwiedziliśmy Śląsk. Słynący z burzliwej historii oraz z mieszkańców dziarsko broniących kultury i obyczajów, przepięknie położony region Polski, warty jest uwagi. Podczas pierwszej części zajęć, uczestnicy dowiedzieli się o historii Śląska, od czasów Mieszka I aż po sytuację Ślązaków do dnia dzisiejszego. Usłyszeli wiersz „Pan Hilary” w gwarze śląskiej. Słuchali również gadek śląskich i tłumaczyli słowa. W drugiej części zajęć, kulinarnej, uczestnicy przygotowali na obiad kluski śląskie. Każdy miał okazję ulepić swoją kluskę. Byli również tacy, którzy klusek śląskich nigdy wcześniej nie próbowali, była to dla nich zupełna nowość. Poznawanie smaków z różnych regionów Polski to świetne kulinarne doświadczenie!!