Aby zrealizować cel ukryty w tytule nasi uczestnicy biorą udział w serii wykładów i prezentacji „ Podstawy dietetyki- funkcjonalne podejście dla zdrowia” prowadzone przez panią Klaudię Smosarską w ramach projektu-„Wsparcie Uniwersytetów Trzeciego Wieku” finansowanego przez Ministerstwo Szkolnictwa Wyższego.
Na ciekawie prowadzonych spotkaniach wszyscy chętni dowiedzieć się mogą jak prawidłowo odżywiać się w dzisiejszych czasach, w jaki sposób chronić się przed chorobami cywilizacyjnymi takimi jak: miażdżyca, cukrzyca czy otyłość, jaką żywność wybierać , a której unikać czy wreszcie: jak odnaleźć się w gąszczu żywieniowych trendów. Siedem , cotygodniowych spotkań zakończonych będzie tematem chyba najbardziej oczekiwanym przez panie. Będzie on mianowicie dotyczył przeglądu najpopularniejszych diet odchudzających i błędów jakie najczęściej przy nich popełniamy. Już nie możemy się doczekać!!!