„Magia warzyw”

W styczniu zaczęliśmy kolejne kulinarne zmagania pod hasłem „Magia warzyw”

Pracownia „Rozwoju osobistego” wylosowała KAPUSTĘ. Do przygotowania dania wybraliśmy kapustę białą oraz kapustę pekińską. Obie kapusty mają wiele wartości odżywczych.

Kapusta biała — właściwości odżywcze

Kapusta biała jest niskokaloryczna, dlatego pojawia się w wielu dietach odchudzających. Dodatkowo zawiera w sobie spory zestaw witamin, które są niezbędne do poprawnego funkcjonowania organizmu. Kapusta biała w swoim składzie na 100 g zawiera:

  • witaminę A,
  • witaminę C,
  • witaminę E,
  • witaminę K,
  • witaminy z grupy B,
  • kwas foliowy,
  • kwas pantotenowy.

Kapusta pekińska – wartości odżywcze

Kapusta pekińska to produkt niskokaloryczny, 100 g tego warzywa zawiera tylko 40 kcal. Zawiera taką samą ilość witaminy C jak cytryna. Ponadto kapusta pekińska zawiera również witaminy A i B, jak również rutynę i beta–karoten. Jest bogata w minerały, takie jak wapń, potas i magnez.

Nasze dzisiejsze menu to oszukane gołąbki z kapustą pekinką zapiekane w sosie pomidorowym podane z ziemniaczkami oraz surówką z kapusty białej peklowanej 2 dni w zalewie słodko-kwaśnej.

Grupa spisała się na medal. Danie było dość pracochłonne ale trud się opłacał ponieważ wszystkim bardzo smakowało. Czekamy z niecierpliwością na kolejne magiczne warzywo.