„Majowe zbiory Mniszka lekarskiego”

Co roku korzystamy z darów jakie daje nam przyroda i czerpiemy naturalne dobrodziejstwa, mające cudowne właściwości zdrowotne. Należy do nich między innymi mniszek lekarski.

Mniszek lekarski to łatwo dostępna roślina, która ozdabia żółtymi kwiatami trawniki, polany i łąki. Roślina dobrze odnajduje się w nasłonecznionym i przekształconym przez człowieka środowisku. Mniszek znajdziesz na terenach upraw, wypasu zwierząt czy częstych miejscach spacerów. Wielu ogrodników wciąż postrzega roślinę jako chwast, nie dostrzegając potencjału właściwości mniszka lekarskiego.

Wyróżnia się on właściwościami leczniczymi i skutecznie wspiera pracę organizmu.

  • usprawnia procesy trawienne,
  • poprawia pracę wątroby,
  • oczyszcza organizm usuwając nadmiar składników,
  • działa moczopędnie i przeciwzapalnie,
  • obniża poziom glukozy we krwi,
  • działa przeciwnowotworowo,
  • wpływa korzystnie na pracę hormonów.

Mniszek możesz jeść na surowo jako dodatek do dań i sałatek albo przygotować syrop z mniszka lekarskiego.

My zaplanowaliśmy właśnie wykonanie syropu z tych zacnych kwiatów. W tym celu wybraliśmy się w samo południe bardzo słonecznego dnia na pobliską, oddaloną od dróg i zanieczyszczeń łąkę. To bardzo ważne, bo właśnie w taki dzień i w takich miejscach powinniśmy zbierać kwiaty mniszka aby dostarczyły nam jak najwięcej swoich zdrowotnych właściwości. Z przebranych i oczyszczonych z robaczków główek kwiatowych przyrządziliśmy wywar, z którego po dodaniu odpowiedniej ilości cukru i soku z cytryny powstał syrop. Przelany do słoiczków z odpowiednimi etykietkami trafi na nasze półki i będzie nas wzmacniał podczas długich i chłodnych jesienno- zimowych dni.