Międzynarodowy Dzień Owoców

Jabłka, pomarańcze, truskawki, poziomki, banany, czereśnie – wszystkie owoce maja swoje święto 1 lipca. To właśnie latem mamy dostęp do największej ilości świeżych produktów i możemy cieszyć się sałatkami owocowymi, ciastami owocowymi, koktajlami, sokami i deserami.

W tym dniu uczestnicy dowiedzieli się bardzo ciekawych rzeczy na temat owoców. W każdej pracowni dzielnie pracowali tworząc niezwykłe dzieła związane z tematyką dnia.

 Święto zapoczątkowane przez niemieckich studentów w 2007 roku ma na celu propagowanie zdrowej diety składającej się miedzy innymi z owoców. Powinny się one znaleźć w naszym jadłospisie wraz z warzywami przynajmniej 5 razy w ciągu dnia. Dla niektórych jest to ilość nie do osiągnięcia, dlatego warto przemycać owoce w każdy możliwy sposób. Jeżeli nie lubimy spożywać całych owoców, możemy je pokroić i dodać do owsianki, omleta, jogurtu z płatkami, sałatki i wielu innych dań.

Dieta bogata w owoce to bogactwo witamin, błonnika i antyoksydantów. Ciężko zliczyć wszystkie zalety ich spożywania. składniki odżywcze występujące w owocach maja wpływ na wygląd włosów, skóry i paznokci. Wpływają na prace narządów, odporność organizmu, zwalczają choroby i minimalizują procesy starzenia. Najlepiej spożywać owoce występujące lokalnie i ekologiczne. Egzotyczne owoce, np. mango, papaje czy liczi spożywamy sporadycznie. Wybierajmy też owoce sezonowe – truskawki kupione w grudniu będą miały mniej wartości odżywczych i będą prawdopodobnie nasycone niezdrowymi chemikaliami.

A po ciężkiej pracy w pracowniach, na koniec, wszyscy dostali po pyszny, zdrowy i oczywiście owocowy poczęstunek.