Międzynarodowy Dzień Pizzy

Cienkie czy grube ciasto? I to, i to ma swoich amatorów, ale najważniejsze jest to, że pizza sprawdzi się na każdą okazję. Największym atutem pizzy jest prostota i możliwość wykonania na wiele sposobów. Dziś, 9 lutego świętujemy Dzień Pizzy.

Historia pizzy sięga starożytnej Grecji, gdzie wykonywano placki z mąki, oliwy i soli. W XVI wieku w Neapolu zaczęto dodawać do nich pomidory. Dopiero, gdy w XIX w. królowa Margherita di Savoia uznała placek z serem, mozzarellą, pomidorami i bazylią za wyśmienity, pizza zdobyła prawdziwe uznanie. Do dziś pizza margherita symbolizuje trzy kolory włoskiej flagi – biały ser, zielone liście bazylii i czerwone pomidory. Dziś pizza jest jednym z najpopularniejszych włoskich dań.

Pizza w Polsce pojawiła się jeszcze przed II wojną światową. Była to jednak zgoła inna pizza niż ta, którą znamy dzisiaj. Wykonana była z ciasta drożdżowego z dodatkiem ziemniaków i suszonych grzybów. Prawdziwa pizza pojawiła się w Polsce dopiero w latach 50. XX wieku. To właśnie wtedy w Warszawie powstała pierwsza prawdziwa pizzeria w Polsce.

Pizza jest daniem uniwersalnym, gdzie każdy znajdzie dla siebie idealną kompozycję składników. Siła tego smaku tkwi w prostocie. Ta w tradycyjnej wersji, na pszennym cieście drożdżowym otrzymuje charakter i smak, dzięki składnikom, które na niej wylądują. Pole do popisu jest nieograniczone!

Celebrując dzisiejsze święto w naszym domu  zaserwowaliśmy nic innego jak pizzę. Pizza na puszystym, drożdżowym spodzie z kurczakiem, papryką, pieczarkami oraz serem mozzarella sprawiły naszym uczestnikom wyjątkową kulinarną przyjemność i zaserwowała niezwykłe smakowe doznania. Jednak zanim skosztowaliśmy tych pyszności trzeba było na nie zasłużyć. Każda pracownia miała do wykonania inne,  przydzielone zadanie dotyczące pizzy, jej rodzajów, tradycji oraz dodatków. Należało też ułożyć wiersz oraz piosenkę o tym wyjątkowym daniu. Oczywiście wszyscy spisali się na medal i po krótkiej prezentacji efektów swojej pracy wspólnie zasiedli do degustacji gorącej i bardzo aromatycznej pizzy, królowej dzisiejszego dnia!!!