25 maja obchodzony jest Światowy Dzień mleka, ustanowiony przez FAO.
Dzień ten jest okazją do skupienia uwagi i propagowania mleka jako elementu codziennego jadłospisu, będącego zarazem produktem niezwykle odżywczym.
Zdaniem części ekspertów mleko to skarbiec wielu składników, niezbędnych do rozwoju i prawidłowego funkcjonowania człowieka. Jednak nie wszystkie kraje i kultury są tego samego zdania. Przykładowo w Chinach, Japonii oraz na wyspach Polinezji mleko nie jest spożywane, głównie przez fakt, że jest to produkt nie trawiony przez Azjatów.
Od rana w naszym Domu zabieliło się od potraw i produktów mlecznych. Na śniadaniowych talerzach pojawił się twarożek ze szczypiorkiem, ser oraz zupa mleczna. Do obiadu zaserwowano przepyszną maślankę i kefir a całość dopełnił budyniowy deser z czekoladową pianką i ciasteczkiem. Uczestnicy mieli również okazję wysłuchać wiele informacji oraz ciekawostek na temat tego niezwykłego produktu. Na koniec wspólnie rozwiązaliśmy „Mleczną Krzyżówkę”.