Co tu dużo mówić, kaszanka to nasza duma! Święto to początkowo obchodzone było w okolicach Płocka, dziś jednak jest znane w całej Polsce. Początek długiego majowego weekendu to zresztą świetna okazja, by zjeść kaszankę z grilla.Od dłuższego czasu zauważamy w kuchni modę na tradycyjne przepisy. Uwielbiamy ponadczasowe smakołyki z długą tradycją. Kaszanka, nazywana czasem kiszką, to narodowe dobro Polaków, które swój początek wzięło najpewniej ze średniowiecznych Niemiec. Potrawa da nam konkretną lekcję kulinarnej historii. Mimo że dawniej krew zwierzęca była uznawana za substancję nieczystą, w pewnym momencie rezolutni gospodarze doszli do wniosku, że nie warto jej marnować. Tradycyjna kaszanka musi więc zawierać krew, mięso i podroby wieprzowe, kaszę jęczmienną lub gryczaną, cebulę i przyprawy takie jak majeranek i pieprz. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby z pachnącymi dodatkami trochę bardziej zaszaleć. Cząber i gałka muszkatołowa sprawdzą się równie dobrze.
W Naszym domu chcieliśmy uczcić te święto serwując naszym uczestnikom pyszną, przygotowaną w staropolski sposób kaszankę przy okazji przedstawiając w krótkim wykładzie najważniejsze informacje, ciekawostki i aspekty zdrowotne spożywania tego wyrobu garmażeryjnego.