„Piątkowa herbatka”

„ Herbatę należy pić powoli, z szacunkiem,

 jak gdyby to ona była osią, wokół której kręci się świat,

równo, bez pośpiechu w kierunku przyszłości…”

Thich Nat Hahn

Herbata nie musi być nudna i zawsze smakować tak samo. Smak można urozmaicać na wiele sposobów, stosując różne jej gatunki lub różne dodatki takie jak: cytryna, miód, mleko, cukier kandyzowany, kardamon czy cynamon. Herbata zwiększa koncentrację, zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca, reguluje poziom cholesterolu a każdy jej gatunek ma różne, dodatkowe właściwości zdrowotne. Jednak jak zawsze, należy zachować umiar również w ilości spożywanej herbaty. Dziennie nie powinno przekraczać się spożywania 4- 5 filiżanek i najlepiej pić ją godzinę po posiłku. Nie powinniśmy jej pic na pusty żołądek ponieważ pobudza wytwarzanie kwasów trawiennych co może podrażniać błonę śluzową.

W piątek odbyła się druga już „ Piątkowa herbatka”. Tym razem chcieliśmy zaskoczyć naszych uczestników wyjątkowo aromatyczną herbatą przygotowaną ze specjalnie dobranej mieszanki różnych herbat.

Przygotowany wcześniej napar był bazą do serwowanej w porcelanowych filiżankach herbatki. Wiadomym jest, że herbata wybornie czuje się w towarzystwie chrupiącego ciasteczka i takie właśnie rarytasy znalazły się na talerzykach obok. Zdrowe, owsiano- czekoladowe, domowe wypieki idealnie komponowały się z wielosmakowym naparem. Zadaniem naszych uczestników było odgadnięcie jak największej ilości herbat wchodzących w skład naszej mieszanki. Okazało się, że wielu naszych podopiecznych ma bardzo wyczulony smak i mocno rozwinięte kubki smakowe. Z pośród sześciu smaków odgadli aż cztery.

Od dziś inaczej będziemy patrzeć na zwyczajny- jak by się wydawało- napój jakim jest herbata.