Dzisiejszego dnia myślami przenieśliśmy się na Podlasie. Jest to historyczna kraina, która kryje w sobie wiele skarbów przyrody i architektury. Tym co wyróżnia ten region jest większe zróżnicowanie etniczne w porównaniu do innych regionów. Tereny Podlasia zamieszkują Białorusini, Litwini, Tatarzy, Rosjanie, Ukraińcy, Romowie i Żydzi. Ta kulturowa mieszanka, urozmaica zespół tradycji i obyczajów Podlasia. Po wysłuchaniu ciekawostek o historii, tradycji i kulturze, o których opowiedziała nam jedna z naszych uczestniczek Pani Basia przeszliśmy do wspólnego gotowania.
Kuchnia Podlaska wkroczyła na kulinarną mapę Polski stosunkowo niedawno, ale o jej wielkim potencjale szybko zaświadczyli kucharze rangi światowej. Stanowi ona połączenie wielu kultur, co wywiera ogromny wpływ na jej kształt. Daniem, które zdecydowaliśmy się wspólnie przygotować są tradycyjne kartacze zwane również cepelinami. Przypominają powszechnie znane pyzy nadziewane mięsem mielonym.