Polska od kuchni – Podkarpacie

W dniu 27 czerwca uczestnicy naszego Ośrodka wzięli udział w kolejnej odsłonie podróży kulinarnych po Polsce, które tym razem zaprowadziły nas na Podkarpacie. Jest to rejon wysunięty najbardziej na wschód naszego kraju i graniczy z Ukrainą oraz Słowacją, co miało ogromny wpływ na kulturę i tradycje tam kultywowane.
Na warsztat wzięliśmy danie bardzo sycące i nie trudne do przygotowania, a mianowicie tradycyjne łemkowskie fuczki – czyli placki naleśnikowe z kiszoną kapustą. Przygotowaliśmy je wspólnie z domownikami, a praca umilona została muzyką z tamtejszego regionu. Podczas smażenia placków wysłuchaliśmy wykładu o tradycjach i historii Podkarapacia. Następnie czytaliśmy na głos bieszczadzkie opowiadania i legendy. Czas oczekiwania na obiad zleciał bardzo szybko i w miłej atmosferze, a po degustacji potrawy duża część osób stwierdziła, że włączy fuczki do swojego menu.