„Przyjemne z pożytecznym”

W dzisiejszym świecie przesyconym  technologią, rozwojem i wiedzą bywają obszary życia, których nadal się uczymy i staramy się za nimi nadążyć. Do takich z pewnością należą: zdrowe żywienie oraz „zero waste”. Te ostatnie to nic innego jak styl życia i właściwe podejście do zarządzania odpadami. I to właśnie te problemy  stały się głównym tematem dzisiejszego spotkania z przedstawicielami Banku żywności w Olsztynie oraz Gminnego Ośrodka Pomocy w Purdzie.

Zorganizowane warsztaty w ramach Środków Towarzyszących w Programie Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021- 2027 Podprogram 2024 zgromadziły sporą grupę naszych uczestników. Podzielone one zostały na dwa bloki tematyczne. Pierwszy z nich mówił o : „ Zdrowym żywieniu i przeciwdziałaniu marnowaniu żywności” oraz „ Zdrowym żywieniu i zero waste na co dzień”. Drugi natomiast dotyczył „ Plastikowej rzeczywistości. Jak ją zmienić?” oraz praktycznych warsztatów, podczas których każdy miał możliwość uszycia sobie ekologicznej torby na żywność, do produkcji której zostały wykorzystane niepotrzebne już  firanki.

Dzisiejsze spotkanie okazało się bardzo ciekawym doświadczeniem dla naszych podopiecznych, którzy zdobyli nie tylko wiedzę na bardzo ważne i aktualne tematy, ale również umiejętność pozyskiwania i przetwarzania niepotrzebnych już materiałów w praktyczne i pomocne w życiu codziennym gadżety.