Pyry z gzikiem

W marcu pracownia ogólna zmagała się z kolejnym kulinarnym wyzwaniem pod hasłem „Magia warzyw”. Naszym zadaniem było przygotowanie dania, którego głównym składnikiem był ZIEMNIAK.

Ziemniak jest uprawiany w zdecydowanej większości krajów świata. Bulwy cenione są ze względu na wartości odżywcze oraz smakowe. Podstawowym składnikiem odżywczym jest skrobia, która w zależności od odmiany stanowi od 12% do 21% świeżej masy bulw. Drugą ważną grupą składników są białka i aminokwasy. W mniejszych ilościach występują w bulwach cukry rozpuszczalne (glukoza, fruktoza, sacharoza), a także kwasy tłuszczowe. Składniki mineralne takie jak wapń, chlor, żelazo, jod czy siarka stanowią od 0,5 do 2% masy bulw. Ziemniaki są także ważnym źródłem witaminy C, witaminy PP, tiaminy, ryboflawiny i witaminy B6. Zawartość poszczególnych składników zależy zarówno od warunków wzrostu roślin, jak i genotypu odmiany. Poza witaminą C w bulwach zawarte są także związki fenolowe o charakterze przeciwutleniaczy.

Wybór menu nie był łatwy, ponieważ ziemniaki wykorzystujemy w wielu potrawach więc nasza grupa postanowiła zaskoczyć uczestników i przygotować danie, którego w naszym ośrodku jeszcze nie było, a tym daniem były PYRY Z GZIKIEM, dość proste danie, a jakże smaczne.

Pyry z gzikiem  – postne danie kuchni wielkopolskiej złożone z ziemniaków (w gwarze poznańskiej pyrów) oraz gziku, czyli odpowiednio przyprawionego twarogu (w innych częściach Polski, głównie na Mazowszu, nazywanego serem twarogowym albo serem białym). Ziemniaki najczęściej gotowane są w mundurkach, czyli bez obierania. Całość może być doprawiona śmietaną, solą, pieprzem i olejem (często lnianym). Danie powstało zapewne w pierwszej połowie XIX wieku, kiedy to w Wielkopolsce rozpowszechniły się ziemniaki. Ziemniaki w mundurkach zastępowane bywają ziemniakami obieranymi lub nawet chlebem. Danie podawane jest w wielkopolskich restauracjach.