Światowy Dzień Owsianki- warsztaty

10 października obchodzi swoje Święto jedno z najzdrowszych dań- OWSIANKA.

To pożywne danie jest znane od setek lat i kiedyś było pokarmem zwykłych, prostych ludzi. Teraz owsianka to jedno z najmodniejszych śniadań, które króluje na każdym stole, a dlaczego?

Odpowiedź jest prosta. Jest to najbardziej wartościowy posiłek, jaki można zjeść

Owies, z którego zrobione są płatki, to źródło potasu, magnezu, wapnia oraz cynku – wszystkie te składniki mineralne pozytywnie wpływają na układ nerwowy i naszą odporność. Owsianka ma też niski indeks glikemiczny, który jest ważny dla cukrzyków. Dostarcza też żelaza, witamin z grupy B i błonnika, który jest potrzebny do prawidłowej pracy układu pokarmowego. Jedzenie owsianki jest wskazane na diecie, ponieważ węglowodany złożone pozwalają na długie uczucie sytości.

Aby uczcić Święto Owsianki, uczestnicy z wzięli udział w warsztatach, podczas których dowiedzieli się jak bardzo pożywne jest to danie i dlaczego warto je spożywać. Aktywnie i z zaangażowaniem przygotowywali dodatki w postaci najróżniejszych owoców: jabłek, kiwi, winogron i brzoskwiń oraz gotując te wyśmienite danie na mleku z dodatkiem masła, pod okiem  instruktorów i terapeutów. Kiedy pucharki zostały wypełnione owsianką, uczestnicy mogli wykazać się kreatywnością w doborze dodatków owocowych, które wcześniej przygotowali. Kierując się własnymi predyspozycjami smakowymi tworzyli własne desery.

Zwieńczeniem Święta Owsianki była degustacja tego wspaniałego dania, które zapewniło nam wszystkim energię na cały dzień.

 

             

            

 

       

10