Od 2018 roku, 20 maja, corocznie obchodzony jest Światowy Dzień Pszczół. Celem obchodów dnia tych owadów jest zwrócenie uwagi na ich ogromy, pozytywny wpływ na ekosystem – prowadzone przez pszczoły zapylanie roślin jest jednym z najważniejszych czynników plonotwórczych. Przede wszystkim jednak, najważniejszym aspektem, który jest owego dnia poruszany, są zagrożenia na jakie owady te narażone są ze strony człowieka. Wskutek używania środków chemicznych, oprysków, pestycydów, naturalne środowisko, w którym pszczoły żyły od tysięcy lat, ulega ogromnym, niekorzystnym zmianom. Naukowcy przypuszczają, iż wymarcie pszczół oznaczałoby dla świata prawdziwą katastrofę ekologiczną i dosłownie – początek końca. Z tego powodu Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN), w okresie intensywnego kwitnienia roślin zwiększa liczbę działań kontrolnych i edukacyjnych, aby ograniczyć zagrożenia wynikające ze stosowania środków ochrony roślin. Bardzo ważna jest współpraca rolników z pszczelarzami, gdyż pszczoły najczęściej mają swoje pożytki w przestrzeni rolniczej na polach, łąkach i sadach.
Pszczoła miodna, oprócz przyczyniania się do znacznego zwiększenia plonów rolników, wytwarza jednocześnie cenne produkty pszczele, tj. miód, wosk, pierzgę, propolis, mleczko i jad pszczeli. Te i wiele innych cennych informacji, w tym oczywiście te, o których wyżej wspomniano, przekazał nam dziś nasz gość, pan Robert Kincel z Pasieki pod Klonem, prowadzonej od 2000 roku w Purdzie. Zaprezentował nam również pokazowy ul gdzie mogliśmy obserwować jak pracują pszczoły. Z wielką pasją opowiadał nam o całym procesie pozyskiwania miodu, o cyklu życia pszczoły, a także uwrażliwiał na wszelkie zagrożenia, które stwarzamy dla tych cennych zwierząt.
Serdecznie dziękujemy Panu Robertowi za wizytę i mamy nadzieję, że spotkamy się znów za rok!