Światowy Dzień Żywności ustanowiony został w 1979 roku przez Organizację Wyżywienia i Rolnictwa. Jest obchodzony na całym świecie 16 października. Jego celem jest pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i niedożywieniem. Banki Żywności co roku świętują ten dzień – w całej Polsce odbywają się wydarzenia edukacyjne, które mają na celu zwiększenie świadomości zjawiska marnowania żywności i promowanie sposobów rozwiązywania tego problemu. To co jemy i w jaki sposób produkujemy żywność ma wpływ na nasze zdrowie i środowisko. Każdy nasz posiłek to praca wielu ludzi odpowiedzialnych za poszczególne ogniwa łańcucha żywnościowego. Organizacja Narodów Zjednoczonych zachęca do podziękowania tym wszystkim żywnościowym bohaterom. Zbliżający się Światowy Dzień Żywności – który odbywa się corocznie 16 października – stanowi doskonałą do tego okazję. Powinniśmy pamiętać, że nasze codzienne wybory mają szersze znaczenie. Miliardy konsumentów na całym świecie muszą zmienić stare wzorce konsumpcji, jeśli chcemy przekształcić systemy żywnościowe na lepsze. Decyzja należy do nas. Możemy współpracować z naturą i wpływać na to co oferuje rynek, wybierając produkty pożywne, odpowiedzialne ekologicznie i społecznie, a tym samym dołączyć do grona żywnościowych bohaterów.
W naszym ośrodku odbył się wykład, z którego uczestnicy mogli się dowiedzieć ciekawych i potrzebnych informacji do codziennego użytku. – Ogranicz marnowanie żywności, jedz zdrowsze posiłki, kupuj lokalne i sezonowe jedzenie, używaj toreb wielorazowych, oszczędzaj wodę, co oznacza pojęcie „systemy żywnościowe”. Następnie obejrzeliśmy film nawiązujący do wyżej wymienionego tematu. Uczestnicy wiele się dowiedzieli i z hasłem “Razem możemy zadbać o środowisko i wspólne dobro” zakończyliśmy nasze spotkanie.