Przełom września i października to wyjątkowy w rolnictwie czas poświęcony ziemniakom. My również celebrowaliśmy te wyjątkowe warzywo organizując Święto Pieczonego Ziemniaka.
Gotowane, pieczone, smażone, w formie purée, frytek albo chipsów – każdy z nas ma swój ulubiony wariant ziemniaków. Bez wątpienia to jedne z najbardziej popularnych produktów na naszych stołach. Chociaż uważa się, że są tuczące, tak naprawdę mają mało kalorii, za to zawierają wiele cennych substancji. Dla wielu z nas jest podstawą obiadu, jednak na polskich stołach obecny jest dopiero od XVII wieku. Do Europy trafił w XVI wieku za sprawą Hiszpanów, którzy przywieźli tę roślinę z państwa Inków. Obecnie jest uprawiany na szeroką skalę i szacuje się, że statystyczny Polak zjada w ciągu roku ponad 100 kg ziemniaków! Taki wynik nie powinien dziwić, jeśli weźmiemy pod uwagę, jak wiele potraw kuchni polskiej bazuje właśnie na tym warzywie. Ziemniaki nie zawierają tłuszczu i są bogate w mikroelementy, zwłaszcza potas, magnez, żelazo, wapń i fosfor. Poza tym są źródłem witamin A, B1, B2, B3, B6, C, E, K i PP. W ziemniakach znajduje się też błonnik pokarmowy.
Duża dawka potasu oraz niska zawartość sodu sprawiają, że warzywo to jest polecane osobom, które cierpią na nadciśnienie tętnicze.
Ziemniaki są lekkostrawne, dlatego można je jeść w przypadku dolegliwości trawiennych, a także przy zatruciach. Zawartość błonnika sprawia, że są dobrym produktem na trawienie. Dzięki nim można pozbyć się problemu zaparć, wzdęć, zgagi oraz biegunki (jeśli oczywiście jemy ziemniaki z wody, a nie smażone). Warto wiedzieć, że im młodsze ziemniaki, tym więcej drogocennego błonnika zawierają.
Główny bohater dzisiejszego dnia był inspiracją do wielu zabaw i konkursów, które spowodowały, że w naszym domu było wesoło, ciekawie i gwarno. Powstał piękny plakat wykonany z ziemniaczanych pieczątek, rozwiązaliśmy „ kartoflową krzyżówkę” , sprawdziliśmy swoich umiejętności w konkursach: na najdłuższą obierkę, rzut ziemniakiem do kosza, strzał z łuku do uśmiechniętego ziemniaka. Raczyliśmy się pysznymi pieczonymi ziemniakami oraz śpiewaliśmy piosenki, w których również ziemniak odgrywał główną rolę.
Dzień należał do bardzo udanych, gdyż nauka przez zabawę należy do naszych ulubionych form spędzania czasu.