Tydzień w naszym domu rozpoczął się bardzo wyjątkowo. Stało się tak za sprawą warsztatów kulinarnych będących kontynuacją trwającego już dłuższy czas projektu „Młodzi Aktywni” realizowanego w naszym ośrodku dla pewnej grupy uczestników. Przez dwa dni warsztatów zapoznawaliśmy się z zasadami prawidłowego żywienia oraz uczyliśmy się podejmować świadome decyzje żywieniowe, tak aby w przyszłości unikać błędów wpływających na naszą kondycję, zdrowie oraz samopoczucie. Poprzez praktyczne zajęcia uczyliśmy się różnych technik rozdrabniania, łączenia poszczególnych składników oraz sporządzania mas deserowych, podawania i serwowania gotowych deserów i napojów. Wspólnie uczyliśmy się korzystać z książki kucharskiej oraz właściwie odczytywać , interpretować oraz stosować się do przepisów w niej zawartych. Nauczyliśmy się również wyliczać wskaźnik BMI mówiący nam o prawidłowej masie ciała i dowiedzieliśmy się jaka powinna ona być dla każdego z nas.
Były to dwa dni pełne smaków, kolorów i zapachów. Pełne gwaru, śmiechu i pozytywnych rozmów. Taka forma spędzania czasu bardzo nam odpowiada i z niecierpliwością czekamy na kolejne tego typu warsztaty.