Wrześniowe grzybobranie

Ciepłe noce, duża wilgotność oraz opady sprawiają, że w lesie pojawia się wysyp grzybów. Poranne grzybobranie to szansa na znalezienie młodych i zdrowych okazów, których nie zdążą zaatakować szkodniki i nadgryźć leśne zwierzęta. Zawsze warto pamiętać, że grzybów najlepiej szukać w zacienionych i wilgotnych miejscach.

My takie miejsca znamy i korzystając z pięknych, słonecznych wrześniowych dni chodzimy do pobliskiego lasu na grzybobranie. Wśród naszych uczestników jest wielu wytrawnych grzybiarzy, którzy nie tylko znajdują je w mgnieniu oka ale również przekazują innym wiele cennych wskazówek na temat gatunków grzybów jak i miejsc, w których najlepiej ich szukać. Zbiory każdego dnia są naprawdę pokaźne. W naszych koszykach znaleźć można kurki, kołpaki, borowiki, podgrzybki, kanie, rydze i maślaczki. Wszystkie piękne, aromatyczne i zdrowe wylądują wkrótce na naszych talerzach. Należy obalić mit mówiący, że grzybów nie należy jeść ze względu na ich ciężkostrawność i „żadne” wartości odżywcze. Zawierają one sporo beta-glukanu, który pomaga wyregulować poziom glukozy we krwi, tym samym polecane są osobom, które chorują na cukrzycę. Zawierają także sporo polifenoli, które wspomagają pracę układu krążenia i pomagają obniżyć ciśnienie krwi. Grzyby są także doskonałym źródłem białka. Zawierają aż 20 aminokwasów egzogennych, czyli tych, których organizm nie może sam wytworzyć i musi mieć je dostarczone wraz z pożywieniem. Dodatkowo grzyby są dobrym źródłem witamin z grupy B. Dlatego kochani- ruszajcie w las i wzbogacajcie swoją codzienną dietę pysznymi, sezonowymi i wartościowymi grzybami !!!