Z cyklu „kulinarne podróże” – kuchnia podkarpacka

Z cyklu „kulinarne podróże” po Polsce zajechaliśmy na Podkarpacie. Region podkarpacki to okolice Bieszczad, Beskidu niskiego, Łańcuta oraz Przemyśla.

Jest to kuchnia pogranicza i wiele tu potraw o niezwykłych nazwach, np.: bałabuchy, brioszki, proziaki, krężołki. Pod tymi nazwami kryją się proste dania, ponieważ kuchnia ta charakteryzuje się prostotą i wykorzystuje się w niej podstawowe składniki: ziemniaki, kapustę, mąkę oraz różnego rodzaju twarogi.

My przygotowaliśmy dziś zupę „Dziad z Babą”. Nazwa tej potrawy wzięła się od dwóch głównych jej składników, które są typowe dla skromnych, ale sytych potraw tego regionu. Są to ziemniaki i kluski. Dziad to ziemniak, baba to kluska, czyli „Dziad z Babą”. Przygotowaliśmy też Brioszki – maślane babeczki. Można podawać je na słodko, z dodatkiem konfitur lub jako dodatek do mięs czy pasztetów.

Życzymy smacznego.

Do zobaczenia na kolejnym przystanku.