W sierpniu z serii „Magia Warzyw” pracownia komputerowa miała za zadanie przygotować danie z brokułem. Po długich naradach zdecydowano się na rewelacyjną zapiekankę z brokułem, kurczakiem i makaronem.
Brokuł (zwany też kapustą szparagową) to zielony kuzyn kalafiora. Pochodzi z rejonów Morza Śródziemnomorskiego. Jest warzywem bardzo zdrowym.
- Brokuł to odmiana kapusty warzywnej.
- Uprawiano go już w starożytnej Grecji i Rzymie.
- Nazwa pochodzi od wł. broccolo.
- Jadalne są wszystkie części brokułu: kiełki, liście, kwiat i łodyga.
- Polska jest 4. producentem brokułów w Europie.
- Brokuł został sprowadzony do Polski przez królową Bonę już w XVI wieku, jednak nie od razu zyskał kulinarne uznanie (tak naprawdę zaczęto go doceniać dopiero w latach 60. XX wieku).
Dziękujemy za wsparcie pracowni kulinarnej bez, której ta zapiekanka nie była by tak smaczna:)



