… ,,Zielono Mi”…

Często postrzegamy jedzenie  przez pryzmat poszczególnych składników, smaków czy sposobu przygotowania. Badania pokazują jednak, że gdy mowa o kreowaniu oczekiwań co do smaku danej potrawy, najsilniejszym bodźcem zmysłowym jest kolor. Tym razem kolorowe kulinarne podróże pozwolą nam odsłonić tajniki i magię koloru zielonego.

Symbolika koloru zielonego ma ścisły związek z przyrodą – mówi o naturalnej harmonii, wzrastaniu, wiosennym odrodzeniu i rozkwicie. To również symbol naszych sił witalnych, świeżości i młodości. Psychologowie zbadali działanie koloru zielonego na psychikę człowieka i dowiedli, że ma on silne działanie uspokajające. Koi skołatane nerwy, pomaga w odzyskaniu równowagi, odpręża, a nawet uzdrawia z chorób

Czy wiedzieliście, że występuje ponad 15  odmian koloru zielonego???

Za zielony kolor w produktach odpowiada  chlorofil. Występuje w takich produktach jak: brokuły, kapusta włoska, jarmuż, por, szpinak, rukola, groszek, brokuły, liście młodych buraków, kiwi, limonki). Wspomaga on oczyszczanie organizmu z toksyn oraz metali ciężkich, jednocześnie wspomagając perystaltykę jelit. Chlorofil ma również właściwości hamujące rozwój guzów. Zielone warzywa i owoce są doskonałym źródłem żelaza, które ma korzystny wpływ na układ krwionośny i przeciwdziała stanom zapalnym w organizmie. Ułatwia też przyswajanie energii ze światła słonecznego.

Dietę bogatą w chlorofil powinny stosować przede wszystkim te osoby, które chcą oczyścić organizm z toksyn, mają niedobór żelaza we krwi, są przemęczone lub mają niedobór światła słonecznego.

Dziś zazieleniło się w całym naszym domu. W pracowni kulinarnej powstało szpinakowe ciasto, które było słodką nagrodą za wysiłek uczestników włożony w przygotowanie prezentacji koloru zielonego. Każda pracownia wymyśliła inny na to sposób i przyznać trzeba, że rezultat był zaskakujący. Jedni śpiewali, drudzy ułożyli wiersz a inni jeszcze stworzyli piękne, zielone plastyczne arcydzieła. Równocześnie z pracowni kulinarnej unosił się intrygujący aromat gotowanej zupy, która zaskoczyła wszystkich swoim wyjątkowym wyglądem oraz smakiem. Była to zupa krem z zielonego groszku podana z groszkiem ptysiowym i śmietaną oraz gorącą, czosnkową grzanką. Te odżywcze danie przypadło wszystkim do gustu i z pewnością w niektórych domach zagości na stałe w menu.