Zupa kalafiorowa

W czerwcu uczestnicy z pracowni krawiecko – rękodzielniczej przygotowali obiad z serii „Magia Warzyw”. Tym razem magicznym warzywem, które udoskonaliło i wzbogaciło zupę o wyjątkowy smak buł kalafior. To on królował w zupie wraz z pulpecikami i innymi warzywami.

Kalafior to odmiana kapusty warzywnej. Jest to roślina jednoroczna należąca do rodziny kapustowatych. Kalafior posiada dużo wody i błonnika przez co doskonale wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Wspomniany błonnik zapobiega zaparciom, obniża poziom cholesterolu, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Kalafior bardzo często gości na naszych stołach – najczęściej w charakterze dodatku do klasycznego obiadu. Jest niskokaloryczny, tani , łatwo dostępny, smaczny, przez co popularność tego warzywa nie słabnie. Kalafior uprawiany był już w 600 r. p.n.e. w Azji Mniejszej – następnie zawędrował do Italii, a z stamtąd do pozostałych krajów europejskich.

Jadalna część kalafiora nazywa się róża. Posiada bardzo mało kalorii, jedynie 27 kcal na 100 gramów, a także niski indeks glikemiczny – co jest istotną informacją dla osób zmagających się z chorobami metabolicznymi, takimi jak cukrzyca lub insulino odporność. Kolejnym plusem przemawiającym za tym, by na stałe wprowadzić to warzywo do diety, jest jego bogactwo witamin i składników mineralnych, np. 100 gramów kalafiora obfituje w wapń, magnez, potas, witaminę C, kwas foliowy, witaminę B 6, witaminę K.