Mieliśmy zaszczyt gościć, już po raz kolejny, profesjonalnego Szefa Kuchni Pana Macieja. Przyjechał do nas z autorskim przepisem na tzw. jednogarnkowe danie, bogate we wszystkie składniki i wartości odżywcze oraz we wszystkie smaki, danie proste w wykonaniu, szybkie i na każdą kieszeń. Zdradzając nam triku kulinarne, pozwalające ograniczyć ilość tłuszczy w daniach, przygotował „Danie Macieja”, w którym znalazły się warzywa, soczewica, kasza i wędzona kiełbasa. Przede wszystkim, Szef kuchni, zwrócił naszą uwagę w stronę zdrowia oraz zasady „zero waste”. Już na etapie przygotowywania warzyw, ich krojenia trzeba myśleć o tym aby wyprodukować jak najmniej odpadków a jak najwięcej warzywa trafiło do garnka. Wodę z soczewicy bądź innych przetworów w puszkach czy słoikach można śmiało wykorzystać do zrobienia np. bezy. Te i wiele innych ciekawostek kulinarnych oraz zdrowotnych zdradził nam Pan Maciej a na koniec wspólnego gotowania była, rzecz jasna, degustacja. Dziękujemy za spotkanie i podzielenie się z nami wiedzą kulinarną oraz za sympatyczne spotkanie.










