Kontynuując kulinarny podbój świata wybraliśmy się do kraju, o którym każdy słyszał i zapewne każdy chciałby odwiedzić. Grecja- to na niej tym razem skupiliśmy swoją uwagę. To przepiękny kraj położony w południowo-wschodniej części Europy, na południowym krańcu Półwyspu Bałkańskiego. Grecja ma długą historię i bogate dziedzictwo kulturowe. Uważana jest za spadkobierczynię starożytnej Grecji. Jako taka, stanowi kolebkę całej cywilizacji zachodniej, miejsce narodzin demokracji, filozofii igrzysk olimpijskich. Współczesna Grecja jest rozwiniętym krajem, o wysokim wskaźniku rozwoju społecznego i innych wskaźnikach jakości życia. Grecja kryje w sobie wiele ciekawostek oraz przyciąga bogactwem i urokliwym krajobrazem oraz klimatem. Czy wiedziałeś że w ciągu całego roku jest tam aż 250 słonecznych dni. Dzięki temu Grecja jest najbardziej słonecznym krajem w Europie.
Nasz dom przybrał się dziś w narodowe barwy tego kraju. W pracowni kulinarnej przygotowano typowo grecki posiłek. Na stole pojawiła się Horiatiki czyli sałatka grecka w towarzystwie przerobionego lekko Souvlaki oraz znakomite Tzatziki dodające całemu daniu niepowtarzalny smak. Smak znany niektórym odważnym, którzy nie boja się próbować nowych dań i eksperymentują odrobinę w kuchni.
Ta krótka przygoda z Grecją wprowadziła nas w bardzo słoneczne i promienne nastroje. Spowodowała, że nie groźna nam nasza polska szara jesień, która akurat widniała za oknami.
Z niecierpliwością czekamy na kolejny przystanek naszej kulinarnej podróży, a gdzie tym razem zawitamy dowiecie się już wkrótce……